Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving prob

Questions about MultiCharts and user contributed studies.
arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving prob

Postby arjfca » 01 Apr 2015

Hello

Missing data on all charts. IB, TWS is the data provider

MC stayed open while the link to the data provider, IB TWS, was closed, When I restarted TWS, The charts was missing the out of data period.

I reload all charts, still missing. I closed MC then re-istarted the charts, still missing

Showing ticks charts seem to show all data

1 minute chart
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150401-p46c-114kb


100 ticks
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150401-bipf-121kb

Martin

User avatar
TJ
Posts: 7210
Joined: 29 Aug 2006
Location: Global Citizen
Has thanked: 991 times
Been thanked: 2052 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby TJ » 01 Apr 2015

Make sure you have checked the option to "Download Missing Historical Data".

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 01 Apr 2015

Make sure you have checked the option to "Download Missing Historical Data".
Thanks. I had not verified that and the options was already selected,

Martin

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 9121
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1258 times
Been thanked: 2927 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby Henry MultiСharts » 01 Apr 2015

Hello Martin,

Please update your Java and restart the TWS. Then reload the missing data period in MultiCharts.

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 01 Apr 2015

Hello Martin,

Please update your Java and restart the TWS. Then reload the missing data period in MultiCharts.
Hello Henry,

Same problem after Java update and data reload
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150401-6ai7-159kb

Martin

henrywl
Posts: 26
Joined: 28 Jun 2012
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby henrywl » 01 Apr 2015

Hello Henry,

I have the same problem with missing Data with IB even the java was updated and restart everything. Thx

orion
Posts: 250
Joined: 01 Oct 2014
Has thanked: 65 times
Been thanked: 104 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby orion » 01 Apr 2015

For the symbols with the data gaps, were you having the QM collect real time data for the symbols?

henrywl
Posts: 26
Joined: 28 Jun 2012
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby henrywl » 01 Apr 2015

For the symbols with the data gaps, were you having the QM collect real time data for the symbols?
Yes

orion
Posts: 250
Joined: 01 Oct 2014
Has thanked: 65 times
Been thanked: 104 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby orion » 01 Apr 2015

For the symbols with the data gaps, were you having the QM collect real time data for the symbols?
Yes
Thanks Henry. Martin, how about you?

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 01 Apr 2015

For the symbols with the data gaps, were you having the QM collect real time data for the symbols?
Yes
Thanks Henry. Martin, how about you?
yes

orion
Posts: 250
Joined: 01 Oct 2014
Has thanked: 65 times
Been thanked: 104 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby orion » 02 Apr 2015

Thanks Henry. Martin, how about you?
yes
I have had the exact same problem with gaps when I used to have QM running. I no longer use QM to collect real time data and that has fixed my problem. I think this is some kind of MC bug.

henrywl
Posts: 26
Joined: 28 Jun 2012
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby henrywl » 02 Apr 2015

Well even I closed the QM and some of the bars are still missing, it happened before, when there was an update with the new java. And everytime there's some kind of fix being posted in the forum for how to fix it. Also, I am running the most updated standalone version of TWS too.

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 02 Apr 2015

MC team question:

How is built the data file used to draw a chart

Is it from tick value, or from minutes or both meaning one file for ticks and one for minutes?

If I'm looking at a tick charts, all data seem to be present. Meaning a refresh was done and missing data was captured.

http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-fno1-119kb

Same chart, but using a timed chart. We could see that the timed data was not updated
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-bopr-125kb

So, is it on MC side that the problem reside where MC does not send the request for missing data or from TWS (IB server) that does not acknowledge the request

Martin

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 9121
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1258 times
Been thanked: 2927 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby Henry MultiСharts » 02 Apr 2015

Hello Martin,

There are three base resolutions - tick, minute, day. All resolutions are built using this base data.
You need to restart all MultiCharts processes and force data request from IB servers by doing reload on your minute chart with missing data.

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 02 Apr 2015

Hello Martin,

There are three base resolutions - tick, minute, day. All resolutions are built using this base data.
You need to restart all MultiCharts processes and force data request from IB servers by doing reload on your minute chart with missing data.
Thanks, I will do but: Question

Why then the tick chart is reloaded and not the minute charts?

If thick chart do relaod, then same process should be applied to all database.

Did close all MC process and restart
Missing data was replaced, exept for the last bar
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-n5a6-170kb
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-lkhy-137kb

I understand that this process need to be done only when the market is closed. Otherwise, we will recover historical data, but still missing the data lost during the MC closout procedure

Martin

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 9121
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1258 times
Been thanked: 2927 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby Henry MultiСharts » 02 Apr 2015

Martin,

When you do a reload - only charts with related resolutions are replotted. If you reload a tick chart - all tick based charts for this instrument will be updated with the loaded data.
Minute based charts will not be reloaded in such case. That is expected behavior.

That is not necessary to do a reload only when the market is closed. MultiCharts is able to properly link historical and realtime data on your chart without missing any bars.

From your screenshots it looks like the main issue is still not resolved - the data provider does not return some bars between realtime and history. Please make sure your Java, TWS and MultiCharts are up to date. Then reload (View->Reload->1 day back) your minute chart. This solution has already worked for all other users with this issue. If the issue is still present on your end - please come to our live chat.

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 02 Apr 2015

Java updated yesterday

TWS
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-afxb-38kb

MC
http://my.jetscreenshot.com/21599/20150402-5iyi-29kb

Will see if a new version for TWS is available

Martin

arjfca
Posts: 1283
Joined: 23 Nov 2010
Has thanked: 724 times
Been thanked: 222 times

Re: Missing data:Is there a procedure? Reload not resolving

Postby arjfca » 02 Apr 2015

Henry

TWS updated
All bars seem to be present now

Will see by usage if problem resolved

Have a nice weekend

Martin


Return to “MultiCharts”