Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Questions about MultiCharts .NET and user contributed studies.
rjelles
Posts: 32
Joined: 04 Feb 2010
Location: Calgary, AB Canada
Has thanked: 6 times
Been thanked: 17 times
Contact:

Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby rjelles » 03 Jan 2013

Since installing the Beta 2 version, MC.Net takes 5-10 minutes to start, even when no workspaces are being opend at startup. Is anyone else seeing this?

thanks!

Jeff

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 8520
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2741 times

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby Henry MultiСharts » 04 Jan 2013

Hello Jeff,

Please try to disable your anitivirus software and if that does not help then please send us the logs for analysis once MultiCharts window will appear.

cskch
Posts: 3
Joined: 04 Jan 2013

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby cskch » 04 Jan 2013

Same here. This is where the code get blocked (tsServer_Trace.txt)

[0x4330](04.01.2013 - 22:33:43.950) => CStorageServer::SelectPortfolio Object = 0x0000000004EEE4C0
[0x185C](04.01.2013 - 22:33:44.028) [INFO] Notifying thread: tasks in queue = 2
[0x185C](04.01.2013 - 22:33:44.028) [INFO] Task 0x5b9c480 [type=e2_TaskAddSink, hSink=0xae14ac, lCode=65520] is completed
[0x185C](04.01.2013 - 22:33:44.028) [INFO] Notifying thread: tasks in queue = 1
[0x185C](04.01.2013 - 22:33:44.028) [INFO] Notify [hSink=0xae14ac; lCode=2147352825] returns OK
[0x185C](04.01.2013 - 22:33:44.028) [INFO] Task 0x5b9c4a0 [type=e2_TaskDoNotify, hSink=0xae14ac, lCode=2147352825] is completed
[0x4330](04.01.2013 - 22:33:44.480) <= CStorageServer::SelectPortfolio Object = 0x0000000004EEE4C0 Time = 534.583668
[0x4330](04.01.2013 - 22:33:44.543) [INFO] Sink handler [obj=0x4fae030; sink=0xae14ac; lCode=2147352825] is notified
[0x17A8](04.01.2013 - 22:33:58.396) => AU_Annex::CHttpPing::DoPing
[0x17A8](04.01.2013 - 22:33:58.396) => AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate
[0x17A8](04.01.2013 - 22:33:58.396) <= AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate Time = 0.759036
[0x17A8](04.01.2013 - 22:33:59.644) hResult=0x0
[0x17A8](04.01.2013 - 22:33:59.644) <= AU_Annex::CHttpPing::DoPing Time = 1261.680946
[0x17A8](04.01.2013 - 22:35:05.210) => AU_Annex::CHttpPing::DoPing
[0x17A8](04.01.2013 - 22:35:05.210) => AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate
[0x17A8](04.01.2013 - 22:35:05.210) <= AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate Time = 0.448907
[0x17A8](04.01.2013 - 22:35:06.490) hResult=0x0
[0x17A8](04.01.2013 - 22:35:06.490) <= AU_Annex::CHttpPing::DoPing Time = 1280.591700
[0x17A8](04.01.2013 - 22:36:12.025) => AU_Annex::CHttpPing::DoPing
[0x17A8](04.01.2013 - 22:36:12.025) => AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate
[0x17A8](04.01.2013 - 22:36:12.025) <= AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate Time = 0.710843
[0x17A8](04.01.2013 - 22:36:13.351) hResult=0x0
[0x17A8](04.01.2013 - 22:36:13.351) <= AU_Annex::CHttpPing::DoPing Time = 1332.369478
[0x17A8](04.01.2013 - 22:37:18.871) => AU_Annex::CHttpPing::DoPing
[0x17A8](04.01.2013 - 22:37:18.871) => AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate
[0x17A8](04.01.2013 - 22:37:18.871) <= AU_Annex::CHttpBase::_ApplyTemplate Time = 0.759482
[0x17A8](04.01.2013 - 22:37:20.135) hResult=0x0
[0x17A8](04.01.2013 - 22:37:20.135) <= AU_Annex::CHttpPing::DoPing Time = 1269.269969
[0x4330](04.01.2013 - 22:38:03.488) => CStorageServer::SelectCustomFutures Object = 0x0000000004EEE4C0
[0x4330](04.01.2013 - 22:38:03.519) <= CStorageServer::SelectCustomFutures Object = 0x0000000004EEE4C0 Time = 29.704596

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 8520
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2741 times

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby Henry MultiСharts » 09 Jan 2013

cskch, please send us complete MultiCharts logs for analysis of this situation.

rjelles
Posts: 32
Joined: 04 Feb 2010
Location: Calgary, AB Canada
Has thanked: 6 times
Been thanked: 17 times
Contact:

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby rjelles » 09 Jan 2013

Further update on my original post - the long start time appears to have something to do with the Java runtime version used by IB by default - when I start TWS using the default settings (which was was pointing to jre6), then MC.Net takes a very long time to initialize (about 10 minutes). When I update the startup shortcut to use jre7 (I am using Java 7u9 64 bit) then MC.Net starts normally.
These users thanked the author rjelles for the post:
Henry MultiСharts

cskch
Posts: 3
Joined: 04 Jan 2013

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby cskch » 11 Jan 2013

log file is as attached
Attachments
Logs.rar
(339.36 KiB) Downloaded 112 times

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 8520
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2741 times

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby Henry MultiСharts » 11 Jan 2013

cskch wrote:log file is as attached

Hello cskch,

Please let me know how many instruments you have in QuoteManager database.
Close MultiCharts and all of its applications. Make sure no MC processes are running.
Delete all MultiCharts logs. Start QuoteManager only. Once it is started please collect the logs and send me for further analysis.

cskch
Posts: 3
Joined: 04 Jan 2013

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby cskch » 13 Jan 2013

You are right. I reduce the number of stock by halved (which is 4500), the wait time is shorten to 2.5 minutes. Originally I have more than 9000 stock in my list. However, in previous version, it doesn't suffer from any delay even with 9000 stock in my QuoteManager database.

User avatar
Henry MultiСharts
Posts: 8520
Joined: 25 Aug 2011
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 2741 times

Re: Long startup times with MC.Net 8.5 Beta 2

Postby Henry MultiСharts » 14 Jan 2013

Please send me your FBPORTFOLIO.GDB file from data bases folder to support@multicharts.com for further analysis.
Here is how to find the databases folder.


Return to “MultiCharts .NET”