+1 888 340 6572
MultiCharts Project Management
previous_open_issue.png
Go to the previous open issue
previous_issue.png
Go to the previous issue (open or closed)
star_faded.png
Please log in to bookmark issues
bug_report_small.png
Open Bug report MC-1089

Right Margin number of bars out front not being maintained.

action_vote_minus_faded.png
2
Votes
action_vote_plus_faded.png
next_issue.png
Go to the next issue (open or closed)
next_open_issue.png
Go to the next open issue
Description

I have noticed on probably all bar sizes (10 second, 1 minute and 60 minute so far) that the number of bars out front in the right margin is not being maintained. What triggers it varies and I have not found a consistency but I have listed what I have seen so far. To explain what his happening, if I have lets say 10 bars out front in the 10 second bars with some text or lines out there (for example a line that is always kept 5 bars out front) the last bar on the chart will keep shifting to the right so that the line out front will vanish out of sight and eventually the last bar on the chart will also vanish out of sight. To correct it I would have to highlight the chart and press the end key (time consuming and I am not sure if I should put up with it or roll back). I am pretty sure some of this issue existed in MC 7.4 because I noticed it on the 1 minute bars there last week before I upgraded to MC 8.0 over the weekend.

Steps to reproduce this issue

In the 1 minute bars if I click to reset the time scale and price scale it will start doing it.
. . .
In the 10 second bars it is different. I have to move the chart a bit so that all the right hand bars are showing and it will start to shift as described above.
. . . .
I the 60 minute bars it is different again. If I adjust the time scale by grabbing it or if I adjust the price scale (maybe other methods) it will do it but in this chart it shifts on every single tick rather than waiting for the end of the bar. Note that I have this chart detached at the moment in my new 3rd monitor and I am using MacroExpress to size and position the windows.
. . . .
In all these charts I have the title bar showing. All the other charts do not have the title bar showing and I have not noticed any such problem yet. However I suspect it will do this on those charts too.

Comments (15)
#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 10:04

I just noticed that if I squeeze the bar spacing on the 1 minute chart it does not do this shifting. Hopefully you can find the problem code and its correction will fix all methods of reproducing this problem on all the various charts in one change.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 10:19

I was able to get the 10 second bars to do the same thing the 60 minute bars are doing. Specifically to shift the right margin out of sight on every single tick rather than at the end of the bar. I am not sure exactly how I did it. I was moving the arrows that I have on the chart.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 10:36

I was correct, the 5 minute bars will at times slip forward so that the right bars margin will jump out of sight. It also slips on every tick. However I noticed it slipped one or two times than stopped slipping.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 12:01

At times the 1 minute bars will also slip on every tick (it is a buit random once it starts)

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 13:13

I figured out how to trigger the bug (1 way at least). If I leave the chart by pressing the end key on the 1 minute bars the chart will hold the right margin bars properly during each new bar it creates. However, if I highlight the chart background or move an object on the chart then leave the chart and highlight another application it will not hold this right margin properly. I believe this bug started in MC 7.4

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 14:55

I just had the 1 minute bars start to move on every tick immediately after I grabbed an arrow I wanted to place on the RSI. Obviously I could not place the arrow properly because the chart was constantly moving.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 14:57

Related to the last comment, What is happening is the first arrow I drop on the RSI is fine but when I grab anouther arrow the chart has started to move on every tick or else it starts when I grab the 2nd arrow.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 13, 2012 - 19:02

This link explains how to trigger the problem by the drop of an arrow on the RSI then doing it again and again. Do it on the 1 minute bars and it will cause the chart to start jumping (reducing the right margin) immediately on almost every tick.
http://www.multicharts.com/discussion/viewtopic.php?f=1&t=10518#p52946

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Aug 28, 2012 - 08:17

I have a correction. The chart can shift when zoom mode is in effect. I have seen it occur two times so far.

#0
user-offline.png  Guest (Guest)
Sep 07, 2012 - 10:06

Hello John,
 
Chart shift feature is enabled only if the chart scroll bar is in the extreme right position. If it is moved to the left (or you press left arrow button), this feture is disabled.
 
If you are able to demonstrate the issue, please come to our Live Chat Mon-Fri from 6:30 AM to 12PM EST.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Sep 07, 2012 - 12:16

Hi, I can not tell if I am logged in. Anyway it is John and I got your message. I tried turning on the scroll bar for the 1 minute bar chart and It would not slip to the right. So then I turned the scroll bar off (which is my normal setting) and it does not seem to slip to the right now. I dropped a lot of arrows on the RSI and nothing. I move the arrows on the price area (subchart #1) and again no slippage. I tried it on the 10 second bars (moving the arrows) and it also did not slip. So I then shut MC down and brought it back up and again no slippage.
. . . 
So I can't really say why it has stopped and I can't say it will stop permanently but I can't reproduce it now. Thats great if it continues this way. It was shifting this morning. it is as if turning on the scroll bar and turning if off did some sort of update the the workspace and fixed the problem.
If it is fixed that is great because it was a real pain in the butt actually. I had written the sendkeys macro this is send out by my database program to update the charts by sending the "END" key to reset any that has shifted. This made it more tollerable. But if it is fixed that is even better. If it does it again I will come on live chat.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Sep 07, 2012 - 15:54

It shifted 2 or 3 times this after noon after I turned on and off the scroll bar at the bottom as described in the prior comment. This is a huge reduction since I could easily reproduce the problem before. Now I do not think I can guarantee it will do it if I come on live chat. At this level fo slippage it really is not a problem for me at all. I also have the script I wrote to help me notice it and fix it immediately. If it goes back to the way it was before I will come on live chat.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Oct 08, 2012 - 08:50

I just upgraded to 8.0 Release. The status is the same on this release. To repeat this, the problem does exist but if I expose the chart scroll bar and make sure the chart is exposing all the right margin then I turn the scroll bar off this procedure reduces the number of occurances of this problem to a very infrequent level. I still use my script I wrote to be notified of the problem and to be able to fix one or more charts with a single key press.

#0
user-offline.png  Alex MultiCharts (Alex MultiCharts)
Jan 16, 2013 - 15:09

Please come to our live chat to demonstrate the issue.

#0
user-offline.png  John Bowles (bowlesj3)
Jan 16, 2013 - 15:36

Hi Andrew,
Your team fixed this as far as I am concerned. I think it was fixed in 8.0 release which I am using. I have been using it with the "chart shift bars" option since that release and it has not given me any problems. I basically forgot all about it. I am assuming 8.1 is okay too. I think because it was fixed by your team the best status is fixed (maybe it is status released - whatever)..
Thanks,
John

History
Issue basics
  • Type of issue
    Bug report
  • Category
    Usability
  • Targeted for
    MultiCharts 8.0 (RELEASED)
  • Status
    Released
  • Priority
    Not determined
User pain
  • Type of bug
    Not triaged
  • Likelihood
    Not triaged
  • Effect
    Not triaged
Affected by this issue (2)
People involved
Times and dates
  • Posted at
  • Last updated
Issue details
  • Reproducability
    Not determined
  • Severity
    Critical
Attachments (0)
There is nothing attached to this issue
Commits (0)
There are no code checkins for this issue
Duplicate issues (0)
This issue does not have any duplicates