Bar Open and Close dispears.

Questions about MultiCharts and user contributed studies.
Nick
Posts: 490
Joined: 04 Aug 2006
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Bar Open and Close dispears.

Postby Nick » 06 Sep 2007

Hi there,

This is an easy one to produce. Open a single tick chart of an instrument. Add a higher time frame (lets say 5 minutes). Hide the single tick chart. Squash the bars up on the 5 minute so the bars are spaced 'normally'.

The opens and closes are almost indistinguishable. I can post a screen shot if you like but its very easy to re-produce.

Really the aspect ratio (the proportion) of the bars should remain the same when the series spacing is changed.

Cheers.

User avatar
Marina Pashkova
Posts: 2758
Joined: 27 Jul 2007

Postby Marina Pashkova » 06 Sep 2007

This happens because you have two different resolutions mixed. When you have both tick and 5 minute bars, the time period between each 5 minute bars is filled with numerous ticks. When you squach the 5 min chart the open and close are indistinguishable exactly because the ratio is preserved.

Nick
Posts: 490
Joined: 04 Aug 2006
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Postby Nick » 11 Sep 2007

Hi there,

This behaviour is not desired if the tick series is set to invisible. The width of the bars and open close should not change - only the space between bars should change.

It is quite common to want a tick series hidden in the background so you can get tick precision in your charts while still working with higher time bars.

Cheers,
Nick

User avatar
Marina Pashkova
Posts: 2758
Joined: 27 Jul 2007

Postby Marina Pashkova » 13 Sep 2007

Hello Nick,

We have run some tests and compared MC's behaviour to that of TS and have noticed that when you condense minute resolution with the tick resolution being hidden 'close' and 'open' elements disappear.

Nick
Posts: 490
Joined: 04 Aug 2006
Has thanked: 4 times
Been thanked: 24 times

Postby Nick » 19 Sep 2007

OK thank's thats fare enough. However just because they have got it wrong dosent mean MC has to follow suit :D.

Could I put it as a feature request then? When you change bar spacing bar width does not change.

Thanks as alway,
Cheers
Nick.

P.S. I know some people use ADE and EL collections to get round this but that's a bit messy and adds a fare bit of overhead.

User avatar
Marina Pashkova
Posts: 2758
Joined: 27 Jul 2007

Postby Marina Pashkova » 19 Sep 2007

Hi Nick,

We will think about fixing this in the future versions of MC.

Regards


Return to “MultiCharts”