MULTICHARTS 14.0 BETA 4  [SOLVED]

Questions about MultiCharts and user contributed studies.
User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times
MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 11 Mar 2020

MultiCharts 14.0 Beta 4 is available for download now (64-bit build 19285)!

This Beta version is featured as a separate product with isolated application/ database/ study folders. You can have this Beta installed alongside your main MultiCharts64 installation to fully test all of the new features without affecting your current version. Use our Backup and Restore apps to easily move your user data between the products.

Check our blog for the complete list of all new features and improvements in this version.

>>> Go to MultiCharts 12.0 Beta 4 download page <<<

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 12 Mar 2020

Thanks ! The new signal format window is a great improvement :D

gpw797
Posts:186
Joined:04 Mar 2006
Been thanked: 6 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby gpw797 » 15 Mar 2020

Annotation 2020-03-15 175233.png
(43.82KiB)Not downloaded yet
Still having lots of memory issues with this release .. see attached
Annotation 2020-03-15 175233.png
(43.82KiB)Not downloaded yet

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 16 Mar 2020

Trying to assign a shortcut to the Performance Report does not work here. And BTW, shortcuts in general are apparently not saved with backup.

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 16 Mar 2020

Annotation 2020-03-15 175233.png
(43.82 KiB) Not downloaded yet
Still having lots of memory issues with this release .. see attached
Annotation 2020-03-15 175233.png
(43.82 KiB) Not downloaded yet
Hello gpw797,

Most likely you have a lot of windows within one MultiCharts instance.
In MultiCharts 14 we’ve introduced the control over the available resources during automated trading. This is done in order to minimize the possibility of crashes during automated order execution.
For each process Windows allows 10000 GDI objects. You will see this kind of messages when you have reached a threshold of 7500 GDI per one MultiCharts process. This is by design.
You need to open your workspaces in several MultiCharts instances. Also we would recommend to leave some free resources on your machine when autotrading so it could handle extreme load times.
preferences.png
(33.83KiB)Not downloaded yet

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 16 Mar 2020

Trying to assign a shortcut to the Performance Report does not work here. And BTW, shortcuts in general are apparently not saved with backup.
Hello mydesign,

Please make sure that you’ve properly configured the shortcuts. If all is done correctly, then you should be able to see the assigned keyboard shortcut next to the menu option.
shortcut.png
(94.65KiB)Not downloaded yet
Please make a similar screenshot as the one I attached and post it here.
Also when the keyboard shortcuts don’t function, is it possible to call the report from the View menu?

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 16 Mar 2020

Shortcut is properly configured (Shift+Z), but it is missing from the menu (both on main menu and contextual menu).

Shortcut-bug2.png
(24.9KiB)Not downloaded yet
Shortcut-bug.png
(17.54KiB)Not downloaded yet

And yes, hopefully it is possible to call the report from the menu.

gpw797
Posts:186
Joined:04 Mar 2006
Been thanked: 6 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby gpw797 » 16 Mar 2020

Does the limitation on "numbers of windows" exist with portfolio trader? Does it have similar restrictions? It seems to bog down as well when loaded up with numerous instruments

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 17 Mar 2020

Does the limitation on "numbers of windows" exist with portfolio trader? Does it have similar restrictions? It seems to bog down as well when loaded up with numerous instruments
gpw797,

There are no restrictions. If the issue keeps happening, please send us your portfolio workspaces, export of symbols used, export of signals in PLA, logs, screenshots for illustration and the steps for reproducing this on our end.

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 18 Mar 2020

Shortcut is properly configured (Shift+Z), but it is missing from the menu (both on main menu and contextual menu).

Shortcut-bug2.png
(24.9 KiB) Not downloaded yet
Shortcut-bug.png
(17.54 KiB) Not downloaded yet

And yes, hopefully it is possible to call the report from the menu.
Mydesign,

Trading performance report is not the same as Strategy performance report.
Trading performance report is not available from the chart context menu that is shown on your screenshot, you can only access it from the View menu or from Chart trading panel.
And it is only available when the broker profile is connected and when there were any real trades that happened on the broker (or Paper Trader).
trading performance report.png
(146.89KiB)Not downloaded yet
According to your screenshot you haven’t assigned a shortcut for the Strategy performance report. You need to do that to be able to use the combination and back it up.

You can find more about the differences of reports here.

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4  [SOLVED]

Postby Mydesign » 18 Mar 2020

Thank you Anna, you pinpointed the confusion: my bad :oops:

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 19 Mar 2020

Sorry, another issue: i usually run MC on 2 PC's, one for live trading and one for backtest. I use the method described in the wiki for the licence managment (with fake proxy set on offline PC):

https://www.multicharts.com/trading-sof ... _same_time

With the latest beta, the new licence management does not allow to start MC if it cannot check the licence, even if set previously to offline mode. it seems that what was required once a month with MC12 is now mandatory every time we run MC 14.

Could you please confirm and/or give a solution ?

Thanks

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 20 Mar 2020

Hello Mydesign,

Thanks for pointing that out.
We confirm there is an error in the Offline mode working. We’ll fix this in the release version.

Zheka
Posts:211
Joined:13 Jan 2016
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Zheka » 09 Apr 2020

The new 'Format signals' dialogue in BETA 4 is UNUSABLE.

Tiny 'icons', all over the place...AND WHERE DID THE 'OPTIMIZE' BUTTON GO??

It was sooo convenient to have all buttons (bold and clear) in one location, close to each other. A typical routine - Open a signal, change some params, turn off some 'exit' signal and press the 'Optimize' - could be done with your eyes closed...

I really liked the 'visibility' changes introduced in beta 2(or 3?), where all action buttons in this dialogue window became somewhat bigger (or so it seemed) and 'clearer', helping usability and productivity a lot. I am a long-time heavy user and I did feel the (positive) difference.

Can we please have the previous layout back?

Also:
- can we have a ' dark' theme?
- can MC automatically set the 'end date' for all data series to that of data 1??
this would be a great time saver!

User avatar
LRP
Posts:147
Joined:07 Apr 2008
Location:Switzerland
Has thanked: 89 times
Been thanked: 14 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby LRP » 19 Apr 2020

Dear MC-Support

Optimization Report 3D Graph does not show up!
(but Spreadsheet, 2D Graph shows up as it should)

Repair, delete and reinstall MultiCharts64 OpenBeta Version 14.0 (Build 19747) do not help either.
( but the separately started program "ORVisualizer.exe" displays the 3D graphic)

What is going wrong?

Thanks a lot.

gpw797
Posts:186
Joined:04 Mar 2006
Been thanked: 6 times

Locked out of Licensed version

Postby gpw797 » 23 Apr 2020

I have license and can't open program! I have never seen this error before.. I have seen instances where program has trouble communicating with the authentication server this is different.
Attachments
Annotation 2020-04-23 072722.png
(44.33KiB)Not downloaded yet

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 23 Apr 2020

Hello Zheka,

Thank you for the feedback.
Tiny 'icons', all over the place...AND WHERE DID THE 'OPTIMIZE' BUTTON GO??
In the current version the Optimize button can be found in the Cahrt Analysis toolbar and in the context menu of the chart. We will bring it back to the dialogue box.
- can we have a ' dark' theme?
- can MC automatically set the 'end date' for all data series to that of data 1??
Our engineers are considering your suggestions.

Zheka
Posts:211
Joined:13 Jan 2016
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Zheka » 24 Apr 2020

Hi Anna,

Just look at it from perspective of usability and productivity:
- to open "Strategy Properties" -> one has to...?? - A! Its that small wheel in the top right corner?
- to disable a signal -> need to move to the opposite side of the window and "uncheck".
- to Format, Edit, Remove - one has to very precisely point to a smallish icon

The new layout is probably cleaner and prettier, but is really painful to work with effectively.
There is a lot of white space now...but who needs it ?

PLS do consider bringing the BUTTONS (not icons) back!

Thank you!

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 27 Apr 2020

Zheka,
The new layout is probably cleaner and prettier, but is really painful to work with effectively.
Agreed, this makes sense. We’ll make the required adjustments.

User avatar
Smoky
Posts:439
Joined:03 Dec 2010
Location:Thailand
Has thanked: 70 times
Been thanked: 106 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Smoky » 29 Apr 2020

Hi Anna,

Just look at it from perspective of usability and productivity:
- to open "Strategy Properties" -> one has to...?? - A! Its that small wheel in the top right corner?
- to disable a signal -> need to move to the opposite side of the window and "uncheck".
- to Format, Edit, Remove - one has to very precisely point to a smallish icon

The new layout is probably cleaner and prettier, but is really painful to work with effectively.
There is a lot of white space now...but who needs it ?

PLS do consider bringing the BUTTONS (not icons) back!

Thank you!
YES +1

Beautiful but not easy to use in production ! when you have to do things quickly and easily ...
Thousand agree with You

Zheka
Posts:211
Joined:13 Jan 2016
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Zheka » 29 Apr 2020

Agreed, this makes sense. We’ll make the required adjustments.
Just revert to the previous layout:

- BUTTONS
- all IN ONE PLACE so as to minimize mouse/attention movement
- 'deactivating' a signal should also be in the same area (not on the opposite side of the window!)

One good addition in the recent one to keep is "greying out' of inactive signals.

Thank you for the soonest resolution on this.

User avatar
CrazyNasdaq
Posts:302
Joined:02 Sep 2009
Location:ITALY
Has thanked: 89 times
Been thanked: 85 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby CrazyNasdaq » 29 Apr 2020

Hi to all,
I Know that is a minor update but it would be great and useful if in the MC 14 release would be possible to have this feature along the Volume Profile chart
https://www.multicharts.com/pm/public/m ... es/MC-2553
A possible choice from line or point/dots for the developing POC
specially if you use VWAP bands or VWAP, a developing POC plotted by points and not Line reduces the signs on the chart
THANKS

Line https://www.multicharts.com/pm/public/files/show/961

points/Dots https://www.multicharts.com/pm/public/files/show/962

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 01 May 2020

Hello CrazyNasdaq,
I Know that is a minor update but it would be great and useful if in the MC 14 release would be possible to have this feature along the Volume Profile chart
https://www.multicharts.com/pm/public/m ... es/MC-2553
A possible choice from line or point/dots for the developing POC
specially if you use VWAP bands or VWAP, a developing POC plotted by points and not Line reduces the signs on the chart
THANKS

Line https://www.multicharts.com/pm/public/files/show/961

points/Dots https://www.multicharts.com/pm/public/files/show/962
Thank you for your suggestion. Planned for one of MultiCharts 14 releases.

User avatar
Anna MultiCharts
Posts:560
Joined:14 Jul 2017
Has thanked: 42 times
Been thanked: 136 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Anna MultiCharts » 01 May 2020

Hello LRP,
Optimization Report 3D Graph does not show up!
(but Spreadsheet, 2D Graph shows up as it should)

Repair, delete and reinstall MultiCharts64 OpenBeta Version 14.0 (Build 19747) do not help either.
( but the separately started program "ORVisualizer.exe" displays the 3D graphic)

What is going wrong?
We were able to reproduce this on our end. The fix for this will be available in MultiCharts 14 Beta 5.

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 14 May 2020

PLS do consider bringing the BUTTONS (not icons) back!
I have to disagree ! The new UI is much better in terms of usabiltiy. Much less mouse clicks and moves are required to achieve usual actions. For instance:

To enable / disable a signal:
MC12: Move pointer to signal > select the signal > move to Status button > Click (4 actions)
MC14: Move to signal check box > click on it (2 actions)

To change the order of signals:
MC12: Move pointer to signal > click on signal > move to Up or Down button > Click several times until you reach the required location (at least 4 actions)
MC14: Just drag and drop the signal to the required location

Just do that 50 times a day and you'll undersdand the benefit !

Zheka
Posts:211
Joined:13 Jan 2016
Has thanked: 8 times
Been thanked: 52 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Zheka » 16 May 2020

To enable / disable a signal:
MC12: Move pointer to signal > select the signal > move to Status button > Click (4 actions)
MC14: Move to signal check box > click on it (2 actions)
Pls re-read my actual suggestion.
'deactivating' a signal should also be in the same area (not on the opposite side of the window!)
As for
To change the order of signals:
MC12: Move pointer to signal > click on signal > move to Up or Down button > Click several times until you reach the required location (at least 4 actions)
MC14: Just drag and drop the signal to the required location
Did not mention this at all. Of course, 'drag-and-drop' is better than buttons.

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 17 May 2020

@Zheka: I just read "Just revert to the previous layout" and I thought you were talking about going back to MC12 UI with buttons etc.

momentum
Posts:323
Joined:23 Nov 2005
Has thanked: 9 times
Been thanked: 14 times

Volume Profile Drawing Tool Width

Postby momentum » 05 Jun 2020

I often want to use the VP drawing tool only on a few bars. However, in the Properties tab the width adjustment only allows for 100%. Can you release this limitation so I can use 200% or 300% or more so I can see the VP I draw properly instead of being squashed to the few bars its drawn on.

User avatar
Smoky
Posts:439
Joined:03 Dec 2010
Location:Thailand
Has thanked: 70 times
Been thanked: 106 times

Issue with starting and date historical download

Postby Smoky » 08 Jun 2020

I closed QM before starting historical download, one day after when i opened QM again i saw this ...

Image
Attachments
BUG START DATE AND TIME.PNG
(71.06KiB)Not downloaded yet

jl12
Posts:218
Joined:29 Jun 2007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby jl12 » 18 Jun 2020

Every time i logon on to offline Version disconnects my live version can this be presented.

Secondly has Maxbars back setting for signalsmoved I can nolonger find it.

User avatar
Svetlana MultiCharts
Posts:397
Joined:19 Oct 2017
Has thanked: 2 times
Been thanked: 109 times

Re: Issue with starting and date historical download

Postby Svetlana MultiCharts » 30 Jun 2020

I closed QM before starting historical download, one day after when i opened QM again i saw this ...
Hello Smoky,

Do you remember the specific steps to reproduce the issue?
Do you still face the issue now? If yes, please click Open Windows Task Scheduler in the Historical Data Download Scheduler window and remove the task. After that you will need to create the task again.

User avatar
Smoky
Posts:439
Joined:03 Dec 2010
Location:Thailand
Has thanked: 70 times
Been thanked: 106 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Smoky » 02 Jul 2020

hello, Svetlana i will try to reproduce the issue for You ...

User avatar
Smoky
Posts:439
Joined:03 Dec 2010
Location:Thailand
Has thanked: 70 times
Been thanked: 106 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Smoky » 07 Jul 2020

hello, Svetlana, It's easy to reproduce,

1) quotemanager is online and update datas in real-time, i choose an instrument who is in use to made a sheldure to download historical datas later.

2) at the end of my daytrading day, i close QM before it start historical download. I open QM 12 hours after my last use an the historical starting day is wrong.

(12 hours maybe less but you will find on your side ...)

my setup:
historical setup.PNG
(127.39KiB)Not downloaded yet
i close QM and when i start it again:
historical issue.PNG
(48.57KiB)Not downloaded yet
when i made tests in one laptop, historical data download menu show this ...
lost menu Historical download.PNG
(31.81KiB)Not downloaded yet


i hope that can help Your Dev team

User avatar
Svetlana MultiCharts
Posts:397
Joined:19 Oct 2017
Has thanked: 2 times
Been thanked: 109 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Svetlana MultiCharts » 09 Jul 2020

Hello Smoky,

Thanks for the provided information. We reproduced it on our end. The developers will work on it to fix in one of the future versions. Sorry for inconvenience.

Mydesign
Posts:103
Joined:15 Feb 2017
Has thanked: 18 times
Been thanked: 17 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Mydesign » 22 Jul 2020

Hello,

Any deadline in view for MC14 release ? It has been in Beta since November 2019... Oh and BTW what happened to MC13 ?

As a last feature request, if not too late, I'd love to see the possibility to manually change inputs values "on the fly" while staying in automated trading mode. This should be now feasible since you introduced the realtime re-optimization (self-adaptive): the core mecanism is there anyway.
Last edited by Mydesign on 22 Jul 2020, edited 1 time in total.

jl12
Posts:218
Joined:29 Jun 2007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times
Contact:

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby jl12 » 22 Jul 2020

Plese couls you tell me where MAX BARSBACK is set it no longer appears in strategy properties

gpw797
Posts:186
Joined:04 Mar 2006
Been thanked: 6 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby gpw797 » 23 Jul 2020

Price on chart dramatically wrong.. look at bid and ask then look at screen price. Both prices are updating tick by tick but chart price is way off...
Attachments
Annotation 2020-07-23 085545.png
(115.35KiB)Not downloaded yet
Last edited by gpw797 on 23 Jul 2020, edited 1 time in total.

User avatar
TJ
Posts:7364
Joined:29 Aug 2006
Location:Global Citizen
Has thanked: 994 times
Been thanked: 2100 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby TJ » 23 Jul 2020

Price on chart dramatically wrong.. look at bid and ask then look at screen price. Both prices are updating tick by tick but chart price is way off...
Is this a new problem?
Or has it been always wrong?

momentum
Posts:323
Joined:23 Nov 2005
Has thanked: 9 times
Been thanked: 14 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby momentum » 23 Jul 2020

Looks like a symbol mapping issue

User avatar
Vlada MultiCharts
Posts:64
Joined:22 Apr 2020
Been thanked: 10 times

Re: MULTICHARTS 14.0 BETA 4

Postby Vlada MultiCharts » 24 Jul 2020

Hello jl12,

We checked this and it looks like the Maximum number of bars... option is available in Format -> Strategy Properties -> Properties Tab.
Please check the attached screenshot.
Attachments
Strategy Properties_MultiCharts.png
(44.49KiB)Not downloaded yet


Return to “MultiCharts”